TERAN

Teran

Teran

Teran je prav gotovo slovenska vinska posebnost, ki jo daje sorta refošk na kraški planoti. V Sloveniji je sorta razširjena na Krasu ter v koprskem okolišu, sicer pa jo je moč najti še v Istri ter Makedoniji. Velik vpliv na karakter tega vina ima prst, ki je značilna v tem okolišu, to je ˝terra rossa˝.
Teran je odlično temno rdeče vino z vijoličnim odtenkom. Odlikuje ga tudi vsebnost mlečne kisline, ki nastaja s pomočjo biološkega razkisa. Mlečna kislina daje temu vinu, ki je obogateno tudi z mineralnimi snovmi ter aminokislinami, pri delnem kemičnem ter povezanim biološkem razkisu posebno žametno mehkobo, ki omili naravno kislost, ki jo s seboj prinese grozdje zaradi počasne razgradnje organskih kislin.
Posebno žlahtnost bi Teranu podarile prav posebne razmere, v katerih uspeva vinska trta sorte refošk, to so :

  • - nadmorska višina kraške planote (250-350 m nadmorske višine)
  • - bližina morja

Po prepričanju starih Kraševcev naj bi le vinogradi okoli vasi Križ, Tomaj, Šepulje, Godnje in Dutovlje dajali pravi Teran, vino s širšega vinorodnega okoliša pa je podobno, a se razlikuje v niansah.
Teran so že v rimskih časih poznali kot odlično vino z mnogimi zdravilnimi lastnostmi. Nekateri pravijo da je teran staro rimsko vino imenovano ˝Puccinum˝. Tako pripovedujejo, da se je Livija (Julija), žena cesarja Avgusta, oskrbovala z vinom ˝Puccinum˝.
Učenjak Pilinij je o tem zapisal: ˝Dočakala je 82 let starosti, pila je samo ˝ Puccinum˝, ki je uspeval v bližini jadranske obale, nedaleč od izvira Timava. Imela ga je za najpomembnejše zdravilo.˝
Teran je seveda ostal zvest Krasu, saj mu ta s hladnimi zimami ter toplimi poletji z močnim izžarevanjem, ki ga oddaja segreto kamenje, uspe dati svojevrstno kvaliteto. V starih časih so ga tudi prodajali v lekarnah, saj vsebuje velik delež mineralnega železa, ki ga v kraških tleh in ˝terra rossi˝ ne primanjkuje. Prav to železo namreč zemlji daje značilno rdeče oranžno barvo. Teran je tako primerno zdravilo za pomanjkanje železa v krvi ter slabokrvnost.
Terana se največ popije mladega, saj je izjemno sveže vino. Priljubljen je zaradi vonja, barve ter okusa, odlično pa se poda k pršutu, gurmanskim jedem, mesu na žaru ter divjačini.

Zemljevid strani | Webmaster
©2009 Pr'Boltarjevih, Design in koda: Mesko