TERAN
Teran
|
Teran je prav gotovo slovenska vinska posebnost, ki jo daje sorta refošk na kraški planoti. V Sloveniji
je sorta razširjena na Krasu ter v koprskem okolišu, sicer pa jo je moč najti še v Istri
ter Makedoniji. Velik vpliv na karakter tega vina ima prst, ki je značilna v tem okolišu, to je ˝terra
rossa˝.
Teran je odlično temno rdeče vino z vijoličnim odtenkom. Odlikuje ga tudi vsebnost mlečne kisline, ki nastaja
s pomočjo biološkega razkisa. Mlečna kislina daje temu vinu, ki je obogateno tudi z mineralnimi snovmi
ter aminokislinami, pri delnem kemičnem ter povezanim biološkem razkisu posebno žametno mehkobo, ki omili
naravno kislost, ki jo s seboj prinese grozdje zaradi počasne razgradnje organskih kislin.
Posebno žlahtnost bi Teranu podarile prav posebne razmere, v katerih uspeva vinska trta sorte refošk,
to so :
- - nadmorska višina kraške planote (250-350 m nadmorske višine)
- - bližina morja
Po prepričanju starih Kraševcev naj bi le vinogradi okoli vasi Križ, Tomaj, Šepulje, Godnje in Dutovlje
dajali pravi Teran, vino s širšega vinorodnega okoliša pa je podobno, a se razlikuje v niansah.
Teran so že v rimskih časih poznali kot odlično vino z mnogimi zdravilnimi lastnostmi. Nekateri pravijo da je
teran staro rimsko vino imenovano ˝Puccinum˝. Tako pripovedujejo, da se je Livija (Julija), žena cesarja Avgusta,
oskrbovala z vinom ˝Puccinum˝.
Učenjak Pilinij je o tem zapisal: ˝Dočakala je 82 let starosti, pila je samo ˝ Puccinum˝, ki je uspeval v bližini
jadranske obale, nedaleč od izvira Timava. Imela ga je za najpomembnejše zdravilo.˝
Teran je seveda ostal zvest Krasu, saj mu ta s hladnimi zimami ter toplimi poletji z močnim izžarevanjem, ki
ga oddaja segreto kamenje, uspe dati svojevrstno kvaliteto. V starih časih so ga tudi prodajali v lekarnah, saj
vsebuje velik delež mineralnega železa, ki ga v kraških tleh in ˝terra rossi˝ ne primanjkuje. Prav to
železo namreč zemlji daje značilno rdeče oranžno barvo. Teran je tako primerno zdravilo za pomanjkanje železa
v krvi ter slabokrvnost.
Terana se največ popije mladega, saj je izjemno sveže vino. Priljubljen je zaradi vonja, barve ter okusa, odlično
pa se poda k pršutu, gurmanskim jedem, mesu na žaru ter divjačini.